En trasmatta .... säger mycket

 
Jag sitter och tittar på denna trasmatta och funderar på just vad som vävts in i den.
Olika tyg, gamla gardiner, gamla lakan, gamla skjortor o s v. Min mormor berättade för mig vad som fanns i mattorna. Hon hade sommar mattor och till vintern bytte hon till tjockare trasmattor , golven blev ju kalla på vintern.  Vintermattorna var också mörkare i färgerna, man drar in mer smuts och blött på vintern. Sommarmattorna var ljusare botten och mer i färg kombinationer . Faktiskt vackrare måste jag säga, hahaha.
 
Trasmattor har en själ ,,,,, de är så mycket som döljer sig i dom.
Jag tänker på order Trasig - om man är trasig i själen och sätter sig och väver en matta, tänk så mycket man väver ner... så mycket man slår av sig...när man trär och slår varv efter var. Jag vet inte vad det heter så jag kallar det slår....
Jag är rädd om mina trasmattor, jag önskar att jag kunde tvätta dom som mormor gjorde , vid kanalen nere vid båten (borgå) det fanns (finns ??) bryggor som är just för att tvätta mattor, mormor hade såpa på bit , man klickade ut och sen skurade man med borste. Fattar Ni hur gott det luktade. Mmmmmm såpa doftar sååå mycket minnen.
 
Nu går jag till tvättstugan och tvättar mina trasmattor. Jag önskar jag kunde tvätta dom i stugan, i havet,,,,men de ska man ju inte. Så jag får nöja mig med tvättstugan och tvättmedel som doftar såpa.
 
va rädda om er och era TRASMATTOR.
 
kram Jaja